Verkiezingsprogramma en kandidatenlijst bekend

Door Willem van Boekel op 6 december 2021

De PvdA en GroenLinks in Buren doen samen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Afgelopen zaterdag werd een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma vastgesteld. Lijsttrekker is Jur Marringa (58) uit Zoelen. PvdA-GroenLinks wil vooral aandacht voor wonen, duurzaamheid en kinderen.

Jur Marringa werkt bij een adviesbureau voor overheden. Eerder werkte hij bij de gemeente Buren als beleidsmedewerker onderwijs, sport en duurzaamheid. Voorheen was hij politiek actief in Culemborg. Op de tweede plaats van de kandidatenlijst staat Nico Michielsen. Nico (Eck en Wiel) was eerder politiek actief in Tiel. Hij werkte in het ouderenwerk, was beheerder van Slot Loevestein en is nu actief in de gezondheidszorg.

Nummer drie Mary-Ann Arentz-Bakker (Rijswijk) werkte als consultant in de ICT. Sinds 2006 werkt ze op eigen terrein aan een woonplek met voorzieningen die zelfvoorzienend zijn. En is ze actief als vrijwilliger bij de Milieuwerkgroep Buren en de imkervereniging. Op nummer vier staat Willem van Boekel (Beusichem). Hij werd eerder dit jaar genoemd als lijsttrekker, maar staat vanwege persoonlijke omstandigheden zijn plek graag af. Op vijf staat Conny Veldhuizen uit Zoelen, en op nummer zes Lodewijk Witteveen uit Beusichem.

Een speerpunt voor de verkiezingen is wonen. Er is een grote behoefte aan woningen in de gemeente. Daarbij wil PvdA-GroenLinks meer bouwen naar behoefte en veel minder de bouw van nieuwe woningen laten bepalen door een klein aantal aannemers en ontwikkelaars.

Een ander speerpunt is duurzaamheid. PvdA-GroenLinks wil werken aan een duurzame gemeente met een circulaire economie. Zonder klimaatvervuiling en zonder verdere vernietiging van de natuur. Zo moet recreatie in de uiterwaarden altijd in evenwicht met de natuur plaatsvinden. PvdA-GroenLinks wil dat de gemeente inwoners ondersteunt die stappen willen zetten om hun huizen te isoleren en op een andere manier te verwarmen.

Het derde speerpunt zijn kinderen en jongeren. Te vaak worden kinderen met problemen uit hun leefomgeving gehaald om naar school te gaan of geholpen te worden. Deze kinderen horen thuis te zijn en in de eigen omgeving naar school te gaan, geholpen te worden en te spelen met kinderen uit de eigen buurt.

Qua stijl wil PvdA-GroenLinks een ander geluid laten horen in de gemeenteraad. In de raad is een constructiever en vreedzamer overleg nodig. En de partij wil opkomen voor echte zeggenschap van de inwoners bij belangrijke onderwerpen. Op dit moment is dat bijvoorbeeld nodig bij de invoering van de omgevingswet. PvdA-GroenLinks gaat bestaande systemen en regelingen aan de kaak stellen om aan te geven waar het écht over gaat: de samenleving tussen mensen en in harmonie met onze leefomgeving. En met de inwoners gaan we alternatieven zoeken en voorstellen. Omdat het in Buren anders kan en moet.

PvdA-GroenLinks wil dat iedereen mee kan doen in de samenleving en dat de gemeente zich veel meer bekommert om bijvoorbeeld gezinnen in armoede, jongeren met problemen of eenzame ouderen. Met ondernemers gaat PvdA-GroenLinks in gesprek wat er nodig is om  stappen te zetten naar een schone en circulaire economie.

Voor de kandidatenlijst klik HIER

Voor het verkiezingsprogramma klik HIER

Willem van Boekel

Willem van Boekel

Ik voel me verantwoordelijk voor hoe dingen gaan in onze samenleving en dus ook in onze gemeente. En ik wil met dat gevoel van verantwoordelijkheid iets doen. Ik wil voor dingen zorgen, ik wil dingen goed regelen, en ik wil het verschil maken voor inwoners van Buren die sociaal denken. Ik geloof in een samenleving

Meer over Willem van Boekel