Verkiezingsprogramma
Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma PvdA / GroenLinks 2022 – 2026

(Download het verkiezingsprogramma HIER.)

De PvdA en GroenLinks in Buren bundelen de krachten bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2022! Een progressieve bundeling van ideeën voor de toekomst van de gemeente Buren, vooral voor de inwoners en de plek waar wij wonen. Het resultaat is een progressief geluid, met aandacht voor de samenleving, de omgeving en de toekomst. PvdA-GroenLinks heeft een programma met alternatieve plannen voor de toekomst van Buren. Want dat het anders moet, met meer oog voor elkaar en voor de omgeving, is duidelijk. PvdA-GroenLinks zet de schouders eronder voor en na de verkiezingen van 2022, voor een goede en duurzame toekomst!

Toegankelijke zorg in Buren

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een groot aantal zorgtaken, zoals bijvoorbeeld jeugdhulp, hulp bij het huishouden, begeleid en beschermd wonen. De gedachte hierachter was dat mensen op deze manier dichtbij huis zorg op maat kunnen ontvangen met meer ruimte voor de zorgverleners. De praktijk is helaas weerbarstiger gebleken en de bureaucratie lijkt niet per se minder te zijn geworden. En dat terwijl iedereen vindt dat goede zorg voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk moet zijn. PvdA-GroenLinks vindt dat de mens weer centraal moet komen te staan in de zorg. Dit vraagt een andere manier van werken. Veel meer uitgaand van de inwoner die zorg nodig heeft en niet vanuit het aanbod van verschillende zorgpartijen.

We willen ook meer aandacht voor gezond leven, om de vitaliteit van onze inwoners te behouden en versterken. Voorlichting over en aanbod van gezonde voeding, bewegen en sporten zijn de moeite waard omdat ze veel gezondheidswinst opleveren. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van ruimtes om elkaar te ontmoeten en de sociale banden aan te halen. Het versterken van de sociale samenhang door het regelen van gezamenlijke voorzieningen, bijvoorbeeld door meer speelplaatsen te maken, ontmoetingsactiviteiten voor ouderen en een breed cultureel aanbod, draagt bij aan welzijn van de inwoners en zorgt ook nog eens voor een sociaal vangnet.

PvdA-GroenLinks vindt dat meer aandacht uit moet gaan naar jeugdzorg. Voor de coronacrisis waren er al lange wachtlijsten, trage hulpverlening en lage scores op het (mentale) welzijn van de jeugd en dat is tijdens de coronacrisis niet minder geworden. De Nationale Kinderombudsman signaleert een stille ramp die er is onder jongeren. De hele jeugdzorg kampt daarnaast met een hoge werkdruk en veel administratieve rompslomp. Het Rijk heeft in 2021 fors extra geld aan de gemeenten voor de jeugdzorg toegezegd, de gemeente Buren moet dit geld ook op de juiste manier besteden. Het zijn onze jongeren die een goede toekomst moeten hebben.

Hoe willen we dat gaan doen in Buren?

Mens centraal

  • We stellen niet de markt of de regels centraal, maar de mens. We gaan uit van wat iemand nodig heeft en budget daarbij mag geen obstakel zijn.
  • In contacten tussen (zorg)professionals en burgers wordt eenvoudige taal gebruikt.
  • We zorgen ervoor dat mantelzorgers goed worden ondersteund door ze beter te betrekken bij de zorgvraag en te voorkomen dat ze overbelast raken.
  • We bevorderen dat in de samenwerking tussen zorgaanbieders kwaliteit het uitgangspunt is.
  • We zorgen ervoor dat vanuit de gemeente actieve voorlichting over zorgvoorzieningen wordt gegeven en dat bestaande voorzieningen toegankelijker worden gemaakt: het moet voor elke inwoner duidelijk zijn waar je met je zorgvraag terecht kunt. Hierover gaat de gemeente jaarlijks met cliënten in gesprek.
  • We zorgen dat sociale ongelijkheid en gezondheidsachterstanden zoveel mogelijk worden tegengegaan. Hiervoor is het ook van belang dat alle inwoners van Buren goed kunnen en lezen en schrijven. Omdat dit zeker nog niet het geval is zal ook de komende jaren worden geïnvesteerd in het tegengaan van laaggeletterdheid.

 

Preventie

  • We zetten in op een sterk preventief beleid en het verkleinen van de gezondheidsachterstanden, met name op en rondom scholen. We verkennen daarom wat initiatieven als JOGG/Gezonde School en de Gelijke Kansen Alliantie kunnen brengen voor de gemeente Buren en sluiten hierbij aan als er een meerwaarde in zit voor de inwoners.
  • In de fruitregio waarin we wonen zorgen we dat de kinderopvang, de scholen en bedrijven samen werken om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de gemeente Buren voldoende fruit eten. Op deze manier proberen we de problematiek van overgewicht in de gemeente terug te dringen.

 

Jeugd

  • Alle kinderen en jongeren in de gemeente Buren tellen mee! Ze verdienen een eerlijke toekomst met kansen om zich te ontwikkelen.
  • We geven prioriteit aan voorzieningen voor de jeugd die relatief zwaar is getroffen door de coronacrisis vanwege een opstapeling van problemen (scholingsachterstand, grote impact op welbevinden, minder perspectief op een baan en een woning). 
  • We geven jongeren uitzicht op een opleiding, werk en een woning.
  • Om jongeren die op hulp wachten op tijd te helpen kijken we naar succesvolle initiatieven zoals in West Betuwe, Tiel en Culemborg om dergelijke initiatieven in Buren te starten.
  • We zetten ons in om de inwoners van Buren en dan met name de jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen zo snel mogelijk te helpen, als de zorg te lang op zich laat wachten zorgen we voor alternatieven.
  • We stimuleren initiatieven op het gebied van diversiteit en maken ook andere ideeën uit de gemeente mogelijk, op het gebied van sport en spel en culturele activiteiten (zie ook leren in Buren)


Meedoen in de samenleving

Iedereen in onze samenleving heeft recht op passend werk en een rechtvaardig inkomen. Werk stelt mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen. 

Door de coronacrisis werd duidelijk hoe onzeker een baan en een inkomen zijn. Ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt draagt bij aan onzekerheid. De ongelijkheid tussen werknemers is groter geworden. 

Als het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is en door omstandigheden niet lukt, moet er een goed vangnet zijn. Afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering komt vaak door pech of ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, rouw of in deze periode de coronacrisis. PvdA-GroenLinks wil dat inwoners die een vangnet nodig hebben ook een gezond en goed leven moeten kunnen leiden. PvdA-GroenLinks wil dat de gemeente inwoners met een uitkering bejegent vanuit vertrouwen. 

Ondersteuning van inwoners 

Inwoners van de gemeente die sociale ondersteuning (zoals Wmo, jeugdzorg, participatiewet) nodig hebben, kunnen rekenen op de gemeente. De regels en wetten zijn vaak ingewikkeld en onoverzichtelijk. In de Wmo is geregeld, dat de gemeente kosteloos cliëntondersteuning moet bieden. Dat geldt ook voor ondersteuning voor jeugd (en gezin) en  werk en inkomen. 

PvdA-GroenLinks wil dat dit wordt geregeld voor alle inwoners die sociale ondersteuning nodig hebben. De gemeente zorgt dat inwoners hiervan op de hoogte zijn en daar een actief beroep op kunnen doen.

Dit willen we gaan doen:

  • Wij willen dat de gemeente lokaal en regionaal actief is op de arbeidsmarkt om de Burense de mogelijkheden om onze inwoners zonodig te kunnen begeleiden naar passend werk te vergroten.
  • Wij zorgen voor een goede afstemming tussen onderwijs, ondernemers en de gemeente op lokaal en regionaal niveau. Nieuwe banen in de energietransitie, maar ook de behoefte aan mensen in de zorg, onderwijs en techniek bieden kansen aan onze inwoners, ook in de komende tien jaar.
  • Inwoners die werk zoeken kunnen ondersteuning krijgen door een aanbod van bijscholing, herscholing en omscholing. Werkgevers en gemeente pakken hun verantwoordelijkheid bij het afstemmen van opleidingen en de toekomstige arbeidsmarkt.
  • De gemeente is actief bij de aanpak van laaggeletterdheid en de schulden- en armoedeproblematiek.
  • Niet iedereen is in staat om z’n eigen leven goed op orde te hebben. De gemeente helpt inwoners die ondersteuning nodig hebben met bijvoorbeeld een passende baan.
  • Bij de Participatiewet willen we maximaal gebruik maken van de mogelijkheden door maatwerk te leveren voor de inwoners. Soms bieden de standaardregels niet de juiste oplossingen.
  • Bij ondersteuning van inwoners die hulp nodig hebben wordt rekening gehouden met onderliggende problemen.
  • We vinden vroegsignalering en samenwerking bij schuldenproblemen in onze gemeente zeer noodzakelijk.
  • Inwoners mogen niet in energiearmoede vervallen en in de kou komen te staan: de gemeente ondersteunt de Energiebank Rivierenland.
  • Goede schuldhulpverlening en een ruimhartig minima- en armoedebeleid kan er voor zorgen dat inwoners weer mee kunnen doen en een zelfstandig bestaan kunnen leiden.
  • Om mensen kansen te geven willen we basisbanen in de publieke sector aanbieden met een passend salaris. Bijvoorbeeld als conciërge op een school of beheerder van een speeltuin.


Kind zijn en leren in Buren

De verschillen tussen arm en rijk worden weer groter. Wij vinden dat onaanvaardbaar. Schulden en armoede staan volwaardig meedoen aan de samenleving in de weg. Kinderen die opgroeien in armoede (en dat zijn er één op de negen) staan al op een achterstand. Deze kinderen hebben een moeilijke start, kunnen vaak niet meedoen met sport, naar verjaardagsfeestjes en niet meepraten over vakantiereisjes. Zij zijn vaak niet trots op zichzelf en groeien vaker op in onveilige situaties. 

PvdA-GroenLinks vindt dat ieder kind een eerlijke start verdient. Het dorp waar je woont, je achtergrond of wie je ouders zijn moeten niet bepalend zijn voor wie je later wordt. We doen er in onze gemeente alles aan om leerachterstanden en laaggeletterdheid tegen te gaan en kansengelijkheid te bevorderen. Samen met de scholen en de kinderopvang maken we een Lokale Educatieve Agenda voor 4 jaar, waarin we de problemen in onze gemeente in kaart brengen. En daarbij oplossingen aangeven om kansenongelijkheid tegen te gaan. Uiteraard zijn de scholen verantwoordelijk voor de inhoud van het lespakket. Het betekent niet dat de gemeente aan de zijlijn toekijkt en alleen de scholenhuisvesting verzorgt. We willen scholen helpen om zich verder te ontwikkelen tot sociale ontmoetingsplaatsen en bieden kinderen met achterstanden extra steun. De school is de plek waar je leeftijdsgenoten ontmoet, waar je je veilig voelt en waar je een goede start in het leven maakt.

Dit willen we gaan doen:

  • We investeren extra in voor- en vroegschoolse voorzieningen om te voorkomen dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen met een achterstand op school beginnen.
  • Wij willen een brede school voor ieder kind. De school, kinderopvang, buitenschoolse activiteiten (ontspanning, sport, cultuur) en brede talentontwikkeling vormen samen de toekomstige brede scholen.  
  • Bij aanpassing/renovatie of vervanging van schoolgebouwen kiest PvdA-GroenLinks voor het starten van een brede school. Samenwerking tussen scholen én de kwaliteit van onderwijs is leidend bij het huisvestingsbeleid van scholen.
  • Samen met scholen, kinderopvang, bibliotheken en de Stichting Lezen en Schrijven doen we er alles aan om laaggeletterdheid in de klas te bestrijden.
  • Onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en jeugdhulpverlening weten elkaar goed te vinden, in het belang van kinderen.


Fijn wonen in Buren

Door de coronacrisis realiseren we ons nog meer hoe fijn het is om in de gemeente Buren te wonen. Doordat mensen verplicht werden zoveel mogelijk thuis te werken is ‘thuis’ voor veel mensen niet alleen een woonplek maar ook een werkplek geworden. De verwachting is dat veel mensen om die reden hun stadse woning willen verruilen voor een huis op het platteland en daarmee wordt de kans op een betaalbare woning in Buren nóg kleiner. Dat treft vooral starters, senioren en ook specifieke groepen, zoals arbeidsmigranten, asielzoekers en mensen die in aanmerking komen voor beschermd wonen. Na de coronacrisis kent het aanpakken van de woningcrisis daarom een grote urgentie. 

PvdA-GroenLinks Buren vindt het belangrijk dat fors wordt geïnvesteerd in huisvesting, zowel in kwantiteit als kwaliteit, en een leefomgeving met voldoende groen, buitenspeelplaatsen, voorzieningen en ontmoetingsplekken. Regelgeving vormt nu vaak een barrière terwijl hier veel kansen liggen. PvdA-GroenLinks vindt dat alle inwoners van Buren plezierig en veilig moeten kunnen wonen, dat er meer ruimte moet komen voor creatieve woonoplossingen, dat woningen niet primair bedoeld zijn om geld aan te verdienen en dat de doorstroom op de woningmarkt niet belemmerd mag worden door gebrek aan passende woonruimte. Ook de verduurzaming van woningen krijgt wat ons betreft een belangrijke plek.

Hoe willen we dat gaan doen in Buren?

Woningbouw

  • Nieuwbouw moet vooral gericht zijn op betaalbare woningen voor mensen met een laag of middeninkomen, starters en ouderen.
  • We voorkomen dat woningen worden opgekocht en doorverhuurd / -verkocht door beleggers.
  • We gaan in gesprek met woningcorporaties en provincie om te komen tot een voldoende aanbod van betaalbare koop- en huurwoningen.
  • Specifieke doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, asielzoekers en beschermd wonen krijgen de huisvesting waar zij recht op hebben en worden waar nodig geholpen “de weg te vinden” in Buren.
  • In de nieuwe Omgevingswet maken we ruimte voor alternatieve woonvormen, zoals bijvoorbeeld tiny houses, tijdelijke woningen, woonvormen op (voormalige) boerenerven, hergebruik van bedrijfsruimten en pre-mantelzorg woningen.
  • We waarderen kleine initiatieven en durven andere keuzes te maken om innovatie op het gebied van woningbouw een kans te geven.
  • We stimuleren initiatieven waarbij vrijkomende (landbouw-)grond wordt omgezet in (kleinschalige) woonvormen in combinatie met nieuwe natuur.
  • We zorgen voor doorstroom in de woningmarkt door een voldoende aanbod van passende woningen en het aantrekkelijk maken om daarvan ook gebruik te maken.

 

Leefomgeving

  • We bevorderen natuur inclusief bouwen.
  • We investeren in een groene leefomgeving met ruimte voor ontspanning, ontmoeting en beweging.
  • We zetten in op goede en veilige wandel- en fietspaden, met name rond scholen en verbindingswegen.
  • We zetten ons in voor fatsoenlijk openbaar vervoer, rekening houdend met de behoeften van jongeren én ouderen.

 

Voorzieningen

  • We zorgen dat er in de kernen van de gemeente voldoende gelegenheid is om te sporten en te bewegen.
  • We zorgen ervoor dat de afstand tot essentiële voorzieningen als winkels, scholen, zorg, cultuur en bibliotheken vergelijkbaar is met vergelijkbare gebieden in de regio.


De duurzame ruimte in Buren

In Buren kan de laatste jaren veel op het gebied van de Ruimtelijke Ordening. PvdA-GroenLinks vindt dat er een betere balans moet komen met duurzaam ruimtegebruik en de circulaire economie. Daarbij past een nieuwe gemeentelijke visie op economische activiteiten in het buitengebied. De lokale invulling van de omgevingswet moet niet gaan over de wensen en mogelijkheden van gisteren of vandaag, maar over die van de komende jaren. PvdA-GroenLinks wil met de agrariërs alternatieven zoeken voor de hedendaagse invulling van de met name agrarische activiteiten, die door toedoen van de landelijke overheid de laatste jaren veelal een industrieel karakter hebben gekregen. Dit is veel te veel ten koste gegaan van klimaatadaptatie en de biodiversiteit. 

PvdA-GroenLinks wil alternatieven voor fossiele energie en vooral dat Buren de eigen energie gaat opwekken. De komende jaren vooral door een versnelde aanpak van grote zonnedaken op bedrijfspanden en maatschappelijke accommodaties. Dat is niet genoeg voor de totale energiebehoefte van de gemeente. De komende tien jaar wil PvdA-GroenLinks windmolen- en zonnevelden ontwikkelen voor eigen energiegebruik. Daarin werkt de gemeente samen met de lokale energiecoöperatie. Kleinschalige initiatieven van de energiecoöperatie en inwoners wil PvdA-GroenLinks positief omarmen als bijdrage aan de energietransitie. PvdA-GroenLinks staat voor een duurzaam én spaarzaam Buren. We ondersteunen inwoners en ondernemers om panden te isoleren en op een duurzame manier te verwarmen. Iedereen in Buren kan meedoen in de energietransitie!

Hoe willen wij dat gaan doen in Buren?

Energie

  • Stimuleren en ondersteunen van inwonersinitiatieven en energiecoöperaties (straat, buurt, kern: de energietransitie is voor een groot deel kerngericht).
  • Energiek opbouwwerk inzetten om inwoners te ondersteunen.
  • Regionaal samenwerken om kennis en deskundigheid te delen.
  • Gebruik grootschalige infrastructuur om energiecorridor langs A15 te realiseren.
  • Gemeente werkt samen met de lokale en de regionale energiecoöperatie.
  • Energieparken ontwikkelen met lokale of regionale energiecoöperatie: opbrengsten blijven binnen de gemeente of de regio.
  • Opbrengsten van energieparken zijn voor alle inwoners van de gemeente.
  • Iederéén doet mee bij de energietransitie: Buren voorkomt energiearmoede.

 

Duurzame woningbouw

  • Circulair bouwen: ‘woningbouw start bij de AVRI’: hergebruik van materialen voor het bouwen, renoveren en verduurzamen van woningen.
  • Demontabel bouwen wordt de norm. De komende tien jaar bereiden we ons daar op voor.
  • In de bouwvoorschriften maatregelen circulair bouwen opnemen en tweejaarlijks uitbreiden.
  • Energiebesparing versneld mogelijk maken door inzet van het Energieloket en energiecoaches voor inwoners en ondernemers.
  • Aanpak energiearmoede met de woningcorporaties en Energiebank Rivierenland.
  • Bevorderen natuur inclusief bouwen.
  • Woningen voor starters bouwen binnen de kernen, waaronder tiny houses.

 

Circulaire economie

  • PvdA-GroenLinks wil innovatie breed stimuleren in regionale proeftuinen.
  • Geen industriële agrarische activiteiten meer in het buitengebied: uitbreidingsinitiatieven toetsen we op klimaatnormen en biodiversiteit. Zonder verbetering geen toestemming. Dit regelen we in de Omgevingsvisie en de Omgevingsplannen.
  • We ondersteunen proeftuinen met startups met de thema’s: afval, fruit, boomteelt, logistiek.
  • We betrekken: jongeren, opleidingen, branche- en ondernemersverenigingen.
  • Ons afval is goud waard: in samenwerking met de AVRI 100% grondstoffen hergebruiken.

 

Biodiversiteit / Circulaire landbouw

  • Natuurvriendelijk (berm)beheer verder uitbreiden.
  • Voortouw nemen bij ontwikkelen groen netwerk in Buren.
  • Agrarisch natuurbeheer stimuleren.
  • Meer ruimte voor extensieve landbouw.
  • Geen ruimte voor industriële agrarische activiteiten die niet passen in het klimaatbeleid van de gemeente.
  • Flora én fauna zijn belangrijk.
  • Beschermen weidevogelgebieden.
  • Kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkelen, geen grote druk op het buitengebied.
  • Aanpak verkeer buitengebied, ook aandacht voor te grote landbouwvoertuigen.
  • Kansen voor nieuwe natuur in komgebieden.
  • Kwaliteit economische landbouw minder industrieel, transitie natuur inclusieve landbouw: verankeren in omgevingsvisie.
  • Groenstructuur versterken in buitengebied.
  • Lokale afzetmarkt agrarische producten vergroten, boerenmarkten stimuleren.

 

Klimaatadaptatie

  • PvdA-GroenLinks is voor het nemen van intensieve maatregelen tegen hitte, droogte, wateroverlast, hoosbuien. We stimuleren de groene buitenruimte en geven als gemeente het goede voorbeeld. Initiatieven worden hier op getoetst.
  • Bij het ontwerpen en aanpakken van wijken is een groene openbare ruimte uitgangspunt.
  • In de bestaande bouw koppelen we regenwater af.
  • Tegel wippen: tegel er uit, plant er in. Dus stimuleren vergroening van de tuinen.
  • PvdA-GroenLinks is voor het inzetten van klimaatcoaches om inwoners te helpen.

 

Mobiliteit

  • Aandacht voor verkeersveiligheid, in de dorpen is de auto ‘te gast’.
  • Veilige schoolroutes naar basisscholen en voortgezet onderwijs.
  • Programma laadinfrastructuur voor elektrisch rijden, in de periode 2022 – 2024 tien laadpleinen ontwikkelen.
  • Snelheid verkeer buitengebied aanpakken (maximaal 60 km).
  • In de kernen 30 km p/u.
  • Goede fietsverbindingen maken (om recreatie en toerisme en woon-werkverkeer  te stimuleren).
  • Verbeteren ov-verbindingen met grotere plaatsen om de gemeente heen.
  • Motoren en op de dijk zijn welkom, maar ‘ te gast’.


Hoe besturen we Buren?

Wij vinden het belangrijk dat inwoners op de hoogte zijn van gebeurtenissen en ontwikkelingen in onze gemeente. Daarom willen we dat de gemeente inwoners nog veel beter betrekt en informeert. Belangrijke informatie van de gemeente, zoals bijv. over subsidies, regelingen of bestemmingsplannen is vaak niet bekend bij inwoners. Of het komt niet bij de juiste belanghebbenden terecht. 

PvdA-GroenLinks wil een actief beleid tegen racisme en discriminatie. We streven naar een samenleving waar iedereen gelijkwaardig is en mee kan doen.

De bestuurscultuur in de gemeente Buren is aan verfrissing toe. PvdA-GroenLinks wil bijdragen aan en constructieve sfeer in de gemeenteraad, voor transparante debatten en dialogen met korte en heldere bijdrages. Wij vinden dat het beter kan én moet om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Het rapport van Berenschot uit 2021 moet de gemeente Buren helpen om het anders te doen. Het rapport is en steun in de rug om het anders te gaan doen.

Voor wat betreft de financiën: De gemeente heeft de laatste jaren verschillende taken gekregen die voorheen landelijk werden geregeld. Denk aan de jeugdzorg en de nieuwe omgevingswet. Onder andere hierdoor zijn tekorten ontstaan in de gemeentebegroting. Een andere reden is dat er weinig gespaard wordt voor noodzakelijke investeringen, zoals het bouwen van basisscholen. Wij vinden het belangrijk dat er een gezond financieel beleid wordt gevoerd om aan belangrijke sociale taken voor inwoners te voldoen. Het huidige budget van de gemeente kan anders verdeeld worden, waardoor er meer budget besteed kan worden in samenwerking met de inwoners. Daarbij is minder inzet van ambtenaren-uren uitgangspunt. Het betekent ook dat ambtenaren meer begeleiders dan uitvoerders worden.

De gemeente Buren werkt op een aantal gebieden regionaal samen met andere gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn de Regio Rivierenland, de Werkzaak, de GGD, de Regionale Energie Strategie en de AVRI. De samenwerking met deze organisaties is belangrijk, maar soms ook ingewikkeld en lastig te controleren.  PvdA-GroenLinks wil bij regionale samenwerking altijd duidelijk aan de inwoners uit kunnen leggen wat de afspraken zijn en wat de financiële gevolgen voor de inwoners zijn. PvdA-GroenLinks wil de democratische controle van de regionale samenwerking beter organiseren, zodat de gemeenteraad betere kaders kan stellen en controle kan uitoefenen. 

Dit willen wij doen:

  • PvdA-GroenLinks wil de inwoners beter bereiken en nieuwe vormen van communicatie gebruiken. Inwoners kunnen hun persoonlijke voorkeuren aangeven, voor bijvoorbeeld een mailgroep, WhatsApp of twitter.
  • Wij zijn voor het betrekken van inwoners door bijvoorbeeld interviewen of enquêteren. De resultaten willen wij gebruiken bij het maken van beleid. Hierbij laten we actief weten op welke manier dat gedaan is.
  • De raadsleden en bestuursleden van PvdA-GroenLinks zijn gemakkelijk benaderbaar. Een vraag stellen, hulp inschakelen of overleg voeren kan telefonisch, via email of social media.
  • PvdA-GroenLinks wil spreekuren en kernenrondes houden in de verschillende kernen.
  • PvdA-GroenLinks wil de inwoners veel meer vanaf het begin betrekken bij plannen en activiteiten.
  • Het kerngericht werken is een manier om maatwerk aan te bieden aan de inwoners en de verschillende kernen. Wij willen dit verder samen met de inwoners uitwerken bij bijvoorbeeld de warmtetransitie.
  • Wij willen dat groepen inwoners of buurtgenoten plannen indienen of alternatieven voor gemeentelijke plannen aandragen: Right to challenge. Na 2022 ontwikkelen we hier kaders voor.
  • Bewonersinitiatieven, zoals bijvoorbeeld de energiecoöperatie EcoBuren, worden door de gemeente breed ondersteund.
  • Wij willen dat adviesraden serieus genomen worden en gevraagd en ongevraagd de gemeente scherp houden. Naast adviesraden van jongeren, de sport en de participatieraad staat de PvdA-GroenLinks open voor nieuwe adviesraden, zoals een cliëntenraad werk en inkomen en een milieu- en duurzaamheidsraad.
  • De regering heeft na de toeslagenaffaire aangegeven dat de overheid menselijker en transparanter moet worden. Wij juichen dit van harte toe. Wij vinden ook dat inwoners van Buren op een dienstbare gemeente mogen rekenen. Ze moeten met vertrouwen door de ambtelijke organisatie worden behandeld. De gemeente is er voor de gemeenschap en niet andersom. Hierbij mag maatwerk worden toegepast. 
  • PvdA / GroenLinks is tegen discriminatie en voor inclusie. Of het nu gaat om religie, etniciteit, gender en seksualiteit, levensfase, sociaal-economische klasse of socialisatie en opleidingsniveau. We staan voor diversiteit in onze gemeente en de gemeenteraad.
  • Een goed initiatief om de regionale samenwerking te stroomlijnen is de Raadskring. Leden van aangesloten gemeenteraden komen bij elkaar en bespreken wat er regionaal aan de orde is.
  • Elke raadsperiode komt de vraag of de gemeente Buren heringedeeld gaat worden. PvdA-GroenLinks heeft op dit moment geen voorkeur voor een bepaalde oplossing. Mocht de vraag op tafel komen dan zijn wij voor een indeling met een zo krachtig mogelijk bestuur en organisatie. Een bestuur dat onze 16 dorpen en haar inwoners zo goed mogelijk kan dienen.
  • In 2022 krijgt Buren een nieuwe burgemeester. PvdA-GroenLinks wil dat inwoners actief worden betrokken bij de zoektocht naar de nieuwe burgemeester.

 

Deel dit