Door op 30 november 2012

Winkelcentrum Lienden

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft tijdens de raadsvergadering van 29 november stevig stelling genomen tegen goedkeuring van een plan om een winkelcentrum te vestigen in het plangebied C1000/Houthandel.

Volgens de PvdA  wordt hiermee door de overheid ingegrepen in het marktmechanisme en één van de initiatiefnemers als monopolist in een riante uitgangspositie gemanoeuvreerd door de gemeente Buren.

Met betrekking tot het andere initiatief, op het terrein van transportbedrijf Vonk, spoorden de fracties van VVD, PCG en Gemeentebelangen het College van B&W aan om zich actief in te zetten om te komen tot herbestemming en/of verkoop van het terrein en de opstallen van het in zwaar weer verkeerde Liendense bedrijf. Volgens onze fractie een fopspeen in de wetenschap dat de huidige economische omstandigheden met zeer grote waarschijnlijkheid niet zullen leiden tot herbestemming van het terrein en de opstallen.

Lees hier het betoog van Mark Hofman:

Mijnheer de voorzitter,

de fractie van de Partij van de Arbeid constateert in Lienden een unieke situatie. Uniek in een aantal opzichten:

–          Een groot enthousiasme bij de middenstand om te ondernemen en te investeren in de toekomst, en dit juist in een tijd waarin ondernemers terughoudend zijn en een afwachtende houding aannemen als het om investeringen gaat.
–          Twee prachtig plangebieden, locatie 3-Slag en locatie Vonk, waar winkelen, ondernemen en een combinatie van wonen/werken tot ontwikkeling kan komen.
–          Een enorme positieve betrokkenheid vanuit de gemeenschap bij toekomstige ontwikkelingen in het dorp,

Maar mijnheer de voorzitter,

Ook met een unieke en ongekende verdeeldheid en vele Liendense hakken in de Betuwse klei. Al bijna 6 jaar is Lienden het toneel van schuivende ondernemers, passerende investeerders, twijfelende marktpartijen en blinkende vastgoedontwikkelaars. En bovenal van inwoners die het allemaal echt niet meer snappen. Nu de markt er na die periode van bijna 6 jaar niet uitkomt mag de politiek van de gemeente Buren over de markt beslissen.

Vanavond wordt de Burense politiek de arena van de ondernemers ingetrokken. Wij mogen scheidsrechter zijn aan het einde van een wedstrijd die sowieso alleen maar verliezers zou opleveren. De Partij van de Arbeid gaat dat niet doen. Ondernemers ondernemen en de gemeente faciliteert en optimaliseert waar nodig. Of zoals een belangwekkende politieke partij als de VVD het officieel in haar beginselen heeft vastgelegd: “de overheid moet ondernemers niet vertellen hoe zij moeten ondernemen, dat weten ondernemers zelf het beste”.

De locaties 3-Slag en Vonk hebben beide een grote potentie. Gelegen vanaf de rand van het dorp met een optimale ‘inslag’ richting de kern van het dorp biedt het gebied mogelijkheden voor de ontwikkeling van een unieke economische flank. Niet alleen winkelvoorzieningen maar ook een aantal andere eigentijdse ontwikkelingen kunnen daar plaatsvinden. Het nieuwe werken vraagt de overheid om anders om te gaan met het faciliteren van woon- en werkcombinaties. Het nieuwe ondernemen dus. Met een werkruimte aan huis die is voorzien van een optimale ontsluiting wordt de gehele wereld de markt vanaf een Liendense werkplek. Ook in ons gebied is veel marktpotentie om een dergelijke ontwikkeling in te zetten.T el daarbij de al bestaande aanwezige sportfaciliteiten in het gebied en de kansen om ook hier een verdere doorontwikkelling te maken en het mag duidelijk zijn dat onze fractie kiest voor de ontwikkeling van het gehele gebied. Met betrekking tot bevoorrading, het voorkomen van ongewenste verkeersbeweging, het scheiden van langzaam en snelrijdend verkeer en parkeren kan een maximum ontstaan.

Mijnheer de voorzitter, alle ingrediënten zijn aanwezig om te komen tot het opstellen van één integraal plan waarbij alle betrokken partijen in positieve zin tot elkaar worden veroordeeld. In Lienden gaan we wat ons betreft vanaf vanavond samenwerken, zoals dat hoort in een kleine gemeenschap. Hakken uit de klei en blik vooruit. Niet met kaarten tegen de borst en eigen agenda’s maar samen en met elkaar in het belang van het dorp, haar ondernemers en bovenaal de inwoners. De Partij van de Arbeid fractie accepteert geen verdeeldheid.

Wij zullen vanavond met een amendement komen om de dorpsvisie aan te passen en daarmee de volledige gebiedsontwikkeling te faciliteren. Bij een ontwikkeling van het gehele gebied, in een zogenaamde haltervariant, kan door de plaatselijke middenstand optimaal gebruik worden gemaakt van marktwerking. Gezonde concurrentie tussen de ontwikkelaars en een gezonde inkooppositie voor de lokale ondernemers die straks niet de hoofdprijs betalen aan de partij die als monopolist door de gemeenteraad van Buren met goud is omhangen.

Voor Lienden, door Lienden en met Lienden dus. Strijdbijl de grond in, hakken uit de klei en aan de slag.