Door op 6 januari 2016

Vluchten kan niet meer

Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe.
Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe.
Hoe ver moet je gaan.

Dat schreef Annie M.G. Schmidt 45 jaar geleden.

Zolang we vluchtelingen zien als een groot probleem en als veroorzakers van een crisis dan gaan we er niet komen. Ook de houding dat we vluchtelingen op moeten vangen helpt niet. Nederlanders houden niet van een overheid die zegt wat burgers moeten doen. Dat leidt tot desinteresse, onbegrip, verzet en helaas ook tot onacceptabel geweld.

Geweldzoekers zullen er altijd blijven. Of het nu de hooligans zijn die, een spoor van vernieling achterlatend, een middagje voetbal onmogelijk maken. Of een stelletje dronken idioten die ambulancepersoneel afranselen omdat zij iemand helpen die ze net daarvoor in elkaar geslagen hebben. Of een groepje opgetrommelde dwazen die met geweld bijeenkomsten over de opvang van vluchtelingen onmogelijk proberen te maken.

Dit soort groepen is er niet op uit om hun mening te ventileren of om hun gelijk te halen. Ze hebben maar één doel voor ogen: de tegenstander uitschakelen, wie het ook is. En ze zullen altijd weer nieuwe tegenstanders vinden.

We hebben uitgebreid kunnen leren van de drama’s in Steenbergen, Geldermalsen en andere plaatsen. Waar een college in alle stilte een besluit neemt, in een vertrouwelijk overleg de gemeenteraad probeert achter het besluit te krijgen en vervolgens in een openbare raadsvergadering onder tijdsdruk in gesprek wil gaan met haar inwoners. Dat is de verkeerde volgorde. Dat wisten we toch allang?

Gelukkig kunnen we het in Buren nog in de goede volgorde doen. Burgemeester Jan de Boer heeft in zijn openingswoorden tijdens Buren bij kaarslicht gezegd dat vluchtelingen welkom zijn en dat beschouw ik als een uitnodiging aan de inwoners om er in alle rust met elkaar over te praten. Niet onder tijdsdruk of overheidsdwang.

Laten we nu alvast met elkaar in gesprek gaan en samen zoeken naar de beste manier om vluchtelingen in Buren welkom te heten en een veilige plek te bieden, wanneer de vraag misschien binnenkort ook aan onze gemeente gesteld wordt. We kunnen niet zeggen dat het ons niet aangaat, hopen dat het onze deur voorbij gaat, wegkijken of ervoor vluchten.

Vluchten kan niet meer.

Met vriendelijke groet,

Alhard Hungerink
Voorzitter