Gemeenteraadsvergadering 24 april 2018: Helikopterincident Zoelmond, Begraafplaats Ingen, Winkels open op zondag

29 april 2018

Uit de gemeenteraadsvergadering van 24 april 2018

Helikopterincident Zoelmond

Wij krijgen signalen dat inwoners van Zoelmond en Beusichem wat meer informatie en emotionele aandacht van de gemeente direct na het neerstorten van een helikopter vorig najaar op prijs hadden gesteld. Mensen zijn geschrokken, bezorgd en soms ook bang. Dan kan even wat meer informatie en een luisterend oor al erg helpen. De PvdA Buren heeft daarom bij de gemeenteraadsvergadering van 24 april bij de burgemeester aandacht gevraagd voor de communicatie en aanwezigheid van de gemeente na ongevallen. De Burgemeester heeft toegezegd de evaluatie over het incident voor de zomer te verwachten.

Begraafplaats Ingen

Na opmerkingen van inwoners over de stormschade van januari op de begraafplaats in Ingen zijn we gaan kijken op de begraafplaats en heeft de PvdA vragen gesteld. Een aantal graven en het gebouwtje op de begraafplaats zien er namelijk na ruim 3 maanden nog steeds niet respectvol uit. Dit komt volgens de wethouder doordat een aantal nabestaanden niet is verzekerd voor schade en de gemeente aansprakelijk stelt. Deze nabestaanden willen eerst afwachten wie er uiteindelijk verantwoordelijk is. De gemeente is mogelijk aansprakelijk als er sprake mocht zijn van achterstallig onderhoud. Deze groep nabestaanden is daarom niet ingegaan op het aanbod van de gemeente om de situatie tijdelijk te verbeteren.

Om dit soort situaties te vermijden heeft de PvdA gevraagd om bij de aankoop of reservering van een graf duidelijk te communiceren over de aansprakelijkheid van grafeigenaren of nabestaanden bij schade aan een graf en de mogelijkheid om dit te verzekeren.

Winkeltijdenverruiming

Samen met alle andere fracties (m.u.v. PCG) diende de PvdA ook nog een motie in om ondernemers de mogelijkheid te geven met directe ingang zelf te beslissen of ze de zomer op zondag open willen. Hiermee wordt een lang gekoesterde wens van ondernemers gerealiseerd om met name te kunnen inspelen op het groeiende toerisme en de veranderende vraag van inwoners.