De PvdA gaat voor een sterk Rivierengebied
Tijdens de raadsvergadering van 26 februari jl. is door de PvdA fractie aangedrongen op een sterke samenwerking tussen de gezamenlijke Rivierenland-gemeenten. Onze fractie is van mening dat de door het College ingeslagen route om tot een beperkte en gesegmenteerde samenwerking te komen tussen Neder-Betuwe, Lingewaal, West Maas en Waal en Buren op termijn niet houdbaar.
Lees hier het betoog van fractievoorzitter Mark Hofman.
“Decentralisatie is ongetwijfeld het woord dat op deze avond in meer raadszalen in Nederland doorklinkt. Niet alleen Buren maar ook andere gemeenten proberen voor te sorteren op de ontwikkeling die door het Rijk is ingezet. In zijn schrijven van 19 februari is onze Minister van BZK, de heer Plasterk, duidelijk over de wijze waarop het huidige kabinet de structuren rijk/provincie/gemeenten wil organiseren. De minister spreekt uit dat gemeenten de aangewezen bestuurslaag zijn om de decentralisaties op het terrein van ondersteuning, participatie en jeugd te realiseren. Daartoe dient volgens de Minister de uitvoeringskracht van gemeenten verder te worden ontwikkeld omdat er stevige eisen worden gesteld aan de bestuurlijke, ambtelijke en financiėle slagkracht alsmede aan de capaciteit en expertise. Een logische beredenering mijnheer de voorzitter.
De decentralisatie wordt ingezet echter de Minister moet niet uitsluitend het getalscriterium van de bestuurlijke eenheid die gemeente heet hanteren als garantie voor succes. Intergemeentelijke samenwerking is inmiddels bijna van alle tijden en boeken kunnen worden volgeschreven over de successen die individuele gemeenten binnen een degelijke regionale samenwerking hebben geboekt. Laten we ook in dat kader niet somberen over onze gemeente en onze collega gemeenten in het Rivierengebied. Een aantal diensten is zeer succesvol georganiseerd en in samenwerking is een aantal regionale ontwikkelingen met vereende kracht gerealiseerd en in gang gezet.
Voor de fractie van de Partij van de Arbeid geldt dat de goede kracht van samenwerking verder dient te worden opgeschaald en in de volle breedte dient te worden benut. De Minister neemt in zijn schrijven afstand van de term Centrumgemeente waarbij onze fractie constateert dat dit naadloos aansluit op de richting die door de PvdA fracties in het Rivierengebied in januari jl. is gekozen. Daarbij stelt de minister in onze ogen terecht dat bestuurlijke drukte en incongruentie dienen te worden teruggedrongen.
Ook het College van B&W van onze gemeente heeft voorgesorteerd. Er is een richting gekozen die op het moment van keuze wellicht iets weg had van een logisch spoor. Gedreven door kostenreductie en efficiency werd samenwerking gekozen voor wat betreft de beheerstaken in een geografisch nogal onlogische cluster. Met enige mildheid complimenteert onze fractie vanavond de creativiteit van het College.
In de laatste maanden van 2012 begon zich echter een ontwikkeling af te tekenen die de noodzaak aantoont van bijsturing van de ingezette koers. De indringende boodschap van het rijk en de toekomstige aanjagersrol van de provincie om tot bestuurlijke opschaling te komen verschaft ook onze gemeente een opdracht. Die moeten we serieus nemen.
Het is aan ons Rivierengebied om te komen tot een sterke eenheid die is voorbereid op taken en verantwoordelijkheden. Als de kracht van de som van de individuele gemeenten leidt tot een ruim voldoende invulling van verantwoordelijkheden en daarnaast ook een maximale bijdrage levert aan kostenreductie en efficiency mag het initiėren van een gemeentelijke herindeling vanuit de Provincie Gelderland geen onderwerp zijn.
Om te komen tot een dergelijke brede samenwerking is een aantal basisvoorwaarden van belang:
– gemeenteraden van de gemeenten die de samenwerking aangaan dienen maximaal te worden betrokken;
– de samenwerkingscluster dient breed en geografisch en sociaal logisch te zijn;
– gemeenten werken samen op basis van gelijkwaardigheid en de term centrumgemeente is niet aan de orde;
– bestuurders doen afstand van eigen ambitie en agenda’s maar kiezen een dienende rol in belang van eigen en andere betrokken gemeenten;
– de democratische legitimiteit wordt als uitgangspunt centraal gesteld.
De gemeenteraad van Lingewaal heeft inmiddels geanticipeerd op de laatste ontwikkelingen en in dat kader een motie aangenomen waarin aan het College is verzocht op een bredere wijze naar regionale samenwerking te kijken waarbij nadrukkelijk ook een logische clustering en de buurgemeenten worden betrokken”.
Door de PvdA fractie werd, in samenwerking met de fractie van het CDA, een motie ingediend. Echter de coalitie toonde geen bereidheid om tot een gezamenlijk en breed gedragen besluit te komen.
Buren zet derhalve in op het onderbrengen van uitvoeringstaken in een samenwerking van vier ver uiteenliggende gemeenten die geen logische verbinding vormen. Over taken die op de gemeente afkomen in het kader van de decentralisatie van de rijksoverheid wil de coalitie van VVD, PCG, D’66 en Gemeentebelangen wel met een sterk samenwerkend Rivierenland praten. Meedere gemeentelijke samenwerking dus. Wat Buren daarmee vergeet is dat Rijk en Provincie benadrukken dat de bestuurlijke drukte (te veel regelingen en te veel ondoorzichtigheid) moet afnemen en efficiency in alles een voorwaarde en uitgangspunt is. Wordt vervolgd.