Door op 7 november 2013

’t Waren hoeden en petten in Buren

Dit jaar staat het Koninklijk Weeshuis 400 jaar te prijken in Buren. En hoe! Prachtig! Na een mooie gedetailleerde restauratie, waarbij met name de kleurstelling en het schilderwerk in het oog springen, is het gebouw klaar voor een glorieuze toekomst.

Na het opknappen van de voortuin een ware parel voor niet alleen de Betuwe maar een trots Nederlands monument.

Vandaag was Prinses Beatrix in Buren. Na een uitstel van haar bezoek in verband met een opgelopen blessure, was zij vandaag naar onze stad gekomen om een beeld te onthullen in het kader van het 400-jarig jubileum van het Weeshuis. In navolging van haar grootmoeder Koningin Wilhelmina en haar moeder Koningin Juliana woonde nu de prinses de jubileumviering bij. De Erichemse kunstenares Lia Krol creëerde een schitterend beeld dat in de voortuin van het weeshuis door Beatrix werd onthuld.

Achter het hek in de voortuin van het weeshuis een select gezelschap van notabelen, allen ‘goed gemutst’ met ‘de plooi’ in de broek. “Welk een heug’lijk feit viel hen ten deel..” Een beperkt aantal schoolkinderen mocht met vlaggetjes het decor vormen. Op de Weeshuisstraat, aan de ‘supporters’ zijde van het siersmeedhekwerk de gewone mensen. Zij mochten tussen de spijlen van het hek door een glimp opvangen van de gravin van Buren.

Het regende, de Oranjestad huilde uit het wolkendek dat boven de Lambertuskerk hing. Dat was niet zomaar. Waar waren de blije mensen op straat? Waar waren de vlaggen met wimpel? Waar was de muziek? Waar was het feest? Een stad die zich als Oranjestad profileert moet die trots uitstralen uit al haar poriën als koninklijk bezoek zich aandient. Al was het maar omdat het Buren op de kaart zet, want dat is wat de politiek van Buren met elkaar heeft afgesproken.

Vandaag echter waren ’t weer hoeden en petten in Buren, net als in 1906……..