14 november 2018

PvdA stemt in met begroting 2019, ruimte voor inbreng inwoners

De PvdA heeft ingestemd met de begroting 2019. Wij pleiten bij de uitvoering van de taken dat het bestuur niet vooraf alles op de millimeter dichttimmert, maar ruimte laat voor praktisch handelen en inbreng van inwoners. Helder richting geven door de gemeenteraad en daarna ruimte aan het College en de gemeenteambtenaren. Vooraf meer helicopterview en daarna op de achterbank plaatsnemen.

Ofwel ‘The times they are a changin’: “Jan, we moeten de Boer op! Zoals fractieleider Arthur Warmer het zei. Dat is een uitdaging voor de Raad en voor de organisatie. Arthur stelde voor inspiratie te putten uit de woorden van zijn jeugdheldin Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus denk ik dat ik het wel kan”.

 

Drie belangrijke thema’s om in gesprek te gaan met inwoners

  • energietransitie
  • omgevingsvisie
  • samenwerking in de regio.

Energietransitie
De PvdA wil initiatieven, zoals Eco-Buren stimuleren door de inzet van menskracht en waar nodig middelen. We moeten een herkenbare partner wordt voor inwoners en ondernemers die vragen hebben op het vlak van energietransitie. De rol van de gemeente is dan onder meer die van regisseur, maar ook die van wegwijzer en verbinder. Bijvoorbeeld naar Provinciale subsidiemogelijkheden en de Vereniging energieCorporaties Gelderland, de VeCG.

Omgevingsvisie

Agrarische bedrijven worden steeds groter, tegelijkertijd neemt het aantal agrarische bedrijven in snel tempo af. We hebben de wethouder gevraagd wanneer we hiermee starten en in gesprek kunnen met inwoners om te komen tot een Omgevingsvisie. Hoe kunnen we de regeling Vrijkomende Agrarische Bedrijven-regeling en het Plussenbeleid van de Provincie benutten?

Samenwerken in de regio

De PvdA Buren zegt al jaren: “de bestuurlijke structuur die de beste bijdrage levert aan krachtige kernen krijgt onze steun. “Dit college gaat, indachtig uitspraken van deze Raad, dan ook uit van de eigen kracht van de gemeente Buren en zet in op het behoud van de eigen identiteit.

Vragen van de PvdA aan het College

Woonbehoefte
De PvdA heeft geen behoefte aan een standaard enquête naar de woonbehoefte. Op afzienbare termijn maken senioren meer dan 40% van onze gemeente uit. Daarvoor is nu onvoldoende passend aanbod van gelijkvloerse koop- en huurwoningen. Dat geldt ook voor mensen die gebruik moeten maken van beschermd of aangepast wonen door een handicap of ziekte. Nieuwe uitdagingen voor de komende jaren zijn onder andere: woonwagenbewoners, inwoners met duurzame en/of ecologische woonwensen, arbeidsmigranten, vluchtelingen maar ook verwarde personen alsmede de vernieuwing van de jeugdzorg. Ook de SWB zoekt hier naar een partner. Juist door deze ontwikkelingen vindt de PvdA het de hoogste tijd om een vernieuwend en toekomstgericht woonbehoefte-onderzoek te doen waarbij zowel inwoners als Raad worden betrokken. Een standaardenquête zoals in het verleden is niet meer genoeg. De PvdA vraagt de wethouder om een toezegging dat het voorgenomen woonbehoefte-onderzoek op een vernieuwende manier zal worden uitgevoerd zodat de woonbehoeften van alle doelgroepen binnen onze gemeente in beeld worden gebracht.

Sporthal

Nu we zicht krijgen op realisatie van de Sporthal en we willen toewerken naar open sportparken, is onze fractie van mening dat ook de ontsluiting van dit deel van Maurik weer op de agenda mag. U voelt hem al aankomen: de verbindingsweg. We vragen de wethouder om ons ruim voor de kadernota te infomeren over reële opties en kosten. Ook vernemen we dan graag of cofinanciering, bijvoorbeeld in het kader van de doorontwikkeling van het Fietsroutenetwerk Rivierenland, wellicht tot de mogelijkheden behoort.