PvdA Buren in gesprek met …

15 februari 2018

Frans Rijsdijk in gesprek met Abdulkader. Sinds anderhalf jaar woont Abdelkader met zijn vrouw Huda, dochter Raghad (15) en zonen Salah (14) en Mohamaad (9) in Maurik. In 2015 besluit hij het onveilige Aleppo in Syrië te verlaten en de lange reis naar Europa te wagen. Het is een moeilijk besluit en een zware tocht. Aan de keukentafel, onder het genot van koffie en Syrische koekjes, doet Abdulkader zijn verhaal.

Frans en Abdulkader

‘Via Libanon ben ik naar Turkije gegaan. Daar kon ik voor 1.000 euro op een boot naar Griekenland. Op een bootje voor normaal zestien mensen gingen we met nu met zestig! De oversteek duurde twee uur. Onderweg sloegen we om door de hoge golven op zee, er verdronken drie kinderen … ‘

Abdulkader is even stil voor hij verder vertelt: ‘ik heb er vaak nachtmerries van, het was heel naar.’

Vanaf Griekenland begint Abdulkader aan een tocht van 3.500 kilometers, de meeste te voet. Aangekomen in Nederland gaat zijn tocht verder langs negen AZC’s.

Uiteindelijk biedt de gemeente Buren hem onderdak en kan Abdulkader worden herenigd met zijn gezin. Iedere dag gaan hij en zijn vrouw naar school in Tiel om de Nederlandse taal te leren. Het is moeilijk maar het gaat snel vooruit. ‘Mijn kinderen spreken heel goed Nederlands. Onze jongste zoon Mohamaad kan al bijna geen Arabisch meer, die spreekt en schrijft alleen maar Nederlands’ lacht Abdulkader trots.

‘In Aleppo werkte ik als elektrotechnicus en had een eigen bedrijf. Ik heb volgende week een afspraak met de gemeente om te bespreken of ze me kunnen helpen bij het vinden van werk. Ik hoop dat ik snel werk vind. Behalve zelf naar school gaan om de taal leren ben ik ook nog vrijwilliger bij het geven van taalles in de Valentijn. Het is leuk om te doen en zoals anderen mij helpen, help ik zo ook weer anderen.’

 

In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart 2018 gaan de kandidaten van de PvdA Buren in gesprek met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties. Een aantal hiervan publiceren we hier en op Facebook. Wil je ook in gesprek met één van de PvdA-kandidaten? Stuur dan even een mailtje.

 Andere gesprekken nalezen? Ze staan hier.