PvdA Buren in gesprek met …

18 maart 2018

In het decor van NL Doet spreekt Daan Russchen met Jan Stellingwerff van Bv Buren.

De stichting Bv Buren (Burgers voor Buren) is ontstaan in 2013 als antwoord op de Koepelvisie Buren. Toen in 2012 deze, door de gemeente ontwikkelde, visie werd gepresenteerd herkende de Burenaren hier zich niet in. In overleg met inwoners en ondernemers werd de visie aangepast en een uitvoeringsorganisatie opgericht: Bv Buren.

  

 

 

 

Bv Buren is een initiatief dat zich richt op het verfraaien van de directe leefomgeving. Met inmiddels zo’n 50 vrijwilligers worden ondermeer de boomgaard bij het weeshuis, de Radiant-tuin en het plantsoen van Buren onderhouden.

Jan heeft een duidelijk visie op burgerparticipatie: “Wij spreken liever van overheidsparticipatie! Inwoners bestaan niet voor de overheid maar andersom. Als beweging zijn we tot veel in staat en we willen de gemeente best helpen als ze dat aan ons vragen. We willen ons niet afhankelijk maken van de gemeente. Heel eerlijk, het laatste jaar gaat dat beter. De gemeente en haar ambtenaren beginnen beter te begrijpen dat ze blij mogen zijn met initiatieven van bewoners.”

Als Bv Buren hebben ze actief de partijen benaderd met hun visie. Jan is blij dat Gemeentebelangen, D66 en PvdA Buren er expliciet aandacht aan hebben besteed maar is teleurgesteld in de andere vier partijen: “Die schrijven er helemaal niks over, ja soms wat algemeenheden. De PvdA Buren is het meest duidelijk en innovatief, daar zijn we blij mee. Zou het niet mooi zijn als, net als in sommige andere gemeenten, de gemeente een soort leefbaarheidsbudget per inwoners beschikbaar stelt waarmee inwonersinitiatieven goede dingen kunnen doen?”

Na vooral ruimtelijke groene projecten denkt de groep enthousiastelingen nu na over sociaal-maatschappelijke initiatieven. Zoals bijvoorbeeld woonvormen waar jongeren en ouderen gezamenlijk leven en wonen. Kortom, Bv Buren heeft nog ideeën genoeg.

Meer weten over BV Buren? Kijk hier: https://www.burenstad.nl/site/bv-buren

 

In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart 2018 gaan de kandidaten van de PvdA Buren in gesprek met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties. Een aantal hiervan publiceren we hier en op Facebook. Wil je ook in gesprek met één van de PvdA-kandidaten? Stuur dan even een mailtje.

Andere gesprekken nalezen? Ze staan hier.